Otomobilinizdeki periyodik bakımların önemi

Günümüzde otomobilinizi 100.000 km kadar parça değişimi yapmadan kullanabilirsiniz. Aracınız her ne kadar iyi tasarlanmış olsada , arabanızdaki parçalar zamanla aşınacaktır. Filtreler ,bujiler ve kabloları , yağlar, balatalar ,silecekler hızlı aşınmalara maruz kalır. Belli zaman aralıklarında bu parçaların değiştirilmesi gerekir.

Otomobilinizin periyodik bakımlara ihtiyacı vardır ve bakımların yapılması otomobilinizin ömrünü uzatacak ve yakıt tüketimini azaltacaktır.Periyodik bakımların zamanında yapılmaması nedeni ile oluşacak aşırı yakıt tüketimi size bakım maliyetinin kat kat üstünde zarar verecektir.

En sık değiştirilmesi gereken parçalar.

  1. Hava filtresi
    Hava filtreleri , otomobilinizin kullanım klavuzundaki aralıklarda değişmesi gerekir.Hava filtresi havadaki toz ve küçük parteküllerin motora girmesini engelleyerek silindirlerin aşınmasını ve yağa yapışmasını engeller. Kirli hava filtreleri motorun oksijensiz kalmasına , motorun performansının düşmesine ve motorun hızlı yıpranmasına neden olur .Hava filtresinin üç ayda bir göz ile kontrolünde fayda vardır.
  2. Yağ Filtresi
    Günümüzde motor yağları çok gelişmiştir , motorun az aşınma ile çalışması sağlamaktadır. Buna rahmen yağın içinde zamanla parteküller oluşur. Yağ filtresi bu partekülleri süzerek motora girmesini engeller. Bu sayede motor temiz yağ ile piston hareketi yaparak motorun aşınmasını geciktirir.Yağ filtreleri her yağ bakımında değiştirilmelidir.
  3. İç kabin polen filtresi
    Polen filtreleri kaputun içinde oluşan kirli havanın ve egzoz gazının araç içine girmesini engeller. Kabindeki koku artmış ise polen filtresi değiştirilmelidir.Havada bulunan alerjen maddeleri , küf sporlarını ve astıma neden olacak partekülleri temizler.Aracınızda oluşacak kötü kokuyu engeller ve kalorifer klima sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar.
  4. Yakıt filtreleri
    Yakıt filtreleri motora giden yakıtı temizler. Bu sayede motorun daha az yıpranmasını sağlar ve motorun performansını arttırır.2 tip yakıt filtresi vardır. 1. olarak benzin filtresi 2. ise mazot filtresidir.
  5. Oksijen sensörleri
    Bosch şirketi tarafından 1960 yılında geliştirilmiştir. 1980 li yıllardan sonra otomobillerde kullanılmaya başlamıştır. Oksijen sensörü emisyon kontrol sisteminin bir parçasıdır ve motor beynine veriler gönderir. Lambda sensörü olarakta adlandırılır.Lambda sensörün amacı motoru mümkün olduğunca verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktır. Bu sayede otomobilin daha az emisyon oranlarını yakalamasını sağlar.Yakıt tüketimini azaltır , bozuk sensörler aracınızdaki kullanılan yakıtın %30 a kadar artmasına neden olur.
  6. Bujiler
    Bujiler ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Günümüzde üretilen kaliteli bujiler sayesinde bakım süreleri artmıştır. 10.000 km yada 1 yıl içinde bujilerin değiştirilmesi gereklidir Fakat bu süre bakım aralıklarına göre değişecektir. Kirli yakıt kirli hava emisyonu bujilerin çabuk yıpranmasına neden olur. Bujilerin yıpranması yakıtın tam yakılmasını engeller, performanı düşürür ve yakıt tüketimini artırır.Dizel ve benzinli otomobillerin buji yapıları farklıdır.Dizel araçlarda mazotun daha kolay patlaması için kızdırma yani ısıtma bujisi kullanılır.Kızdırma bujileri motordaki sıkıştırılan mazot hava karışımının daha kolay patlamasını sağlar.Ateşleme bujisi ise adı üstünde olduğu üzere benzin hava karışımına ilk ateşlemeyi sağlamak için kullanılır.Bunun yanında buji kablolarının da periyodik bakımlar sırasında kontrol edilmesi gerekir.Kablolardaki yıpranma ve kaçakar aracınıza zarar vereceği gibi yakıt tüketiminide artırmaktadır.
  7. Triger Seti
    Triger setlerinin değişimi otomobilinizin klavuzundaki tarihlerden önce yapılması sizin yararınıza olacaktır. Triger setindeki arıza motorun subaplarının eğilmesine ve hafif bir motor bakımı yapmanıza neden olurki buda setin değişme maliyetinin yaklaşık 5 katına denk gelecektir.Triger setini zamını beklemeden değiştirmek yararınıza olacaktır.Değişim sırasında orjinal ürünler kullanılmalıdır.Zincirli triger sistemlerinde zincir değişimi 400bin km ye kadar gidebilir.Genelde zincir den ses gelmeye başlayınca değiştirilmelidir.
  8. Bunun yanında Silecek süpürgeleri , fren balataları , fren diskleri , v kayışları periyodik bakımlarda kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.

Sitemizden kaliteli ve ucuz fiyatlı orjinal yedek parça sipariş edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.